Taas ollaan cityn sykkeessä. Sanqingin vuoristoalueella tuli käytyä, eivätkä ennakko-oletukset riittäneet läheskään valmistamaan sitä kauneutta varten, minkä siellä kohtasi. Kerrassaan loistava reissu, tässä muutamia tapahtumia matkan varrelta.

- perjantai-iltana klo 17 junalla Shanghaista kohti Shangraota. Perillä siellä noin 0.30. Asemalla odotti melkoinen näky, eli jos nyt ei aivan slummikyläksi luokiteltava infrastuktuurinen ihme, niin ainakin lähellä. Siitä otettiin taksi huomattavan jännittynein tunnelmin, mutta päästiin sentään kuitenkin hengissä hotelliin.
- lauantaina onnistuimme selvittämään bussiyhteyden ajankohdan kohti Sanqing-vuorta. Kiertelimme kaupunkia, ja näimme millainen kontrasti ostoskatujen ja slummikujien välillä vallitsee. Huhu Kiinasta koiransyöntimaana ei liene liioiteltu, sillä jouduimme todistamaan, kuinka ruokatorin reunalla valutettiin verta isokokoisesta koiran ruhosta, joka sitten heitettiin vaan riksan lavalle :(
- bussikyyti vuoren nurkille hoitui Transit-mallisella pikkubussilla, jonka kuski oli selvää F1-ainesta. Tiet eivät syrjäseudulla ole kehuttavassa kunnossa ja kun niillä päästelee kahdeksaakymppiä vuorenseinämää vasten, joen ollessa toisella puolella, kuskin tekiessä hulluja ohituksia, olivat tunnelmat vähintäänkin pelonsekaiset.
- kuski heitti meidät näennäisen keskellä-ei-mitään rakennuksen eteen, joka osoittautui hotelliksi. Yö 5 euroa henkilö, joten ei ollut paha. Vieressä oli pieni kylä, josta toki löytyi oma buddhalainen temppeli. Buddhan lisäksi asuntojen seinillä palvottiin suurta sankariherra Maota.
- yritimme selvittää josko saisimme jo lauantaina kyytiä kohti vuorta. Pitkän väännön ja monen väärinkäsityksen jälkeen saimme lähtöajaksi seuraavan aamun klo 5.
- aikataulu ei tietenkään pitänyt paikkaansa, mutta saimme kuitenkin nauttia autenttisesta kiinalaisesta aamupalatunnelmasta, kun vedimme riisipuuroa ja ihme lisukkeita samassa pöydässä hotellin muiden asukkaiden (kiinalaisia) kanssa.
- lähtö vuorille oli noin 3 km:n päässä majapaikastamme. Siellä saatiin tapella köysiratalippujen kanssa melkoisesti, kun lipunmyyjät eivät ymmärtäneet englantia, vaikka taululla sitä lukikin.
- vuorilla kulkureittinä oli pääasiassa suoraan vuoren kupeeseen louhittu tie, joka on tekovaiheessaan niellyt miestyövuosia aika reilusti.
- vuoret olivat upeat. Välillä oltiin kuin Alpeilla, sitten heti taas metsän siimeksessä. Aivan häkellyttävän kaunista.
- yö hotellissa ja sitten Shangraoon ja junalla takaisin Shanghaihin. Täällä oltiin tiistai-aamuna klo 5.
- englantia ei turhaan tarvinnut puhua, mutta parin kirjan kanssa kiinallakin sai hoidettua asiat, tosin aina muutaman mutkan kautta.

Maailma on tosiaan hieno paikka, ja eikä sitä käsitä ennen kuin itse näkee.

Kuvia reissusta löytyy Facebookista (www.facebook.com). Sieltä allekirjoittaneen nimellä etsimällä pitäisi löytyä profiilista otoksia.